Ansedel
Johan Larsson
Levnadsbeskrivning
Antagen som soldat nr 96 (202)
1679
i Lillarp, Annerstad (G).
Med vid mönstring
1699-11-20
i Stettin, Polen.
Med vid mönstring
1702-06-22
i Damm, Tyskland.
Med vid mönstring
1702-07-26
i Damm, Tyskland.
Levde
vid mantalsskrivning som ogift soldat
1703
i Lillarp soldat., Annerstad (G).
Roten hade 1686 nr 202.
1697 sommartinget 19 maj nr 89.
Där efter producerade länsmannen välaktade Nils Jonsson, åborna Johan och Olof Josephsöner i Lillarp, samt Jöns Persson och Håkan Josephsson ibm, desslikest Nils Jonsson [Hane] i Björkenäs och Nils Andersson i Torarp, att giva närmare upplysning om de musköter som i ofredstiden i Lillarp varit under förvar lagde, men genom berörde åbor vårdslöshet, störstedelen förkommer, vilket ärende veid senaste ting ventilerat blev, inkommandes nu med sådan berättelse som följer.
1 Håkan Josephsson berättar, som skall soldaten Per Jönsson i Öjarp en muskötpipa i Lillarp tagit, den han till Måns i Näglinge som nu döder är, mämnat, var efterlåtne änka, den samma till Joen Andersson i Annerstad mot en lie förbytt.
2 Nils Andersson i Torlarp [Torarp] berättar, det Joen Marsjö för honom sagt, att Per Jonsson i Kanarp skolat haft 2ne st musköter.
3 Jöns Persson i Lillarp, efter dess soldat Johan Larsson berättar, som skall han för Jöns sagt, sig blivit varse vid kyrkan en tagit betalning för en musköt, men deras icke nämnt dess namn.
I det övriga avlade Johan och Joseph Olufsöner i Lillarp samt Jöns, Håkan och Nils i Björkenäs tillika med Nils i Torarp uppå rättens rekvisition, deras ed med händer å bok, att varken de eller deras folk, hava avhänt flera musköter, än senast på tinget angivna blevo, ej häller veta någon annan det gjort hava, vidare än det de både då som och nu berättat, fördenskull bliva de av rätten från vidare misstanke i detta mål befriade.
HEM
Copyright © Rolf Carlsson.
Framställd 2023-11-28 med hjälp av Disgen version 2023.